České firmy hradí faktury dříve. Platební morálka se meziročně zlepšila

I přes veškeré problémy s výpadky objednaného zboží a růstem cen, se v tuzemsku u firem meziročně zlepšila platební morálka. Vyplývá to z dat Bibby Financial Services, předního nezávislého poskytovatele factoringových služeb v ČR, který dlouhodobě sleduje statistiky splatností a posplatností faktur odběratelů svých klientů.

Nečekané zlepšení o 34 %

Rok 2020 byl pro všechny velice specifickým obdobím, které přineslo nejistotu a podnikům způsobilo nespočet obtíží. Po první vlně pandemie na začátku loňského roku došlo k rapidnímu nárůstu posplatností. Podniky v dubnu 2020 hradily faktury v průměru 3,9 dnů po splatnosti, v květnu už to bylo 6,5 dnů po řádném termínu splatnosti. Tento nárůst se postupně snižoval a v červenci společně s rozvolněním protiepidemických omezení došlo k postupnému zlepšení průměrného prodlení úhrady faktur na 2,7 dní.

Letošní čísla ukazují, že firmy se na situaci ve světě postupně adaptovaly, a dokonce začínají v průměru platit o 1,6 dne dříve, než tomu bylo loni. Z dat za prvních 8 měsíců letošního roku vyplývá, že platební morálka firem se zlepšila o 34 %. Vloni byla ve sledovaném období průměrná posplatnost faktur 4,7 dnů, letos 3,1.

České firmy hradí faktury dříve. Platební morálka se meziročně zlepšila

Výhled do budoucna

Otázkou zůstává, jakým směrem se bude ubírat platební morálka firem nadále. Výpadky zboží a surovin stále ohrožují podnikání mnoha firem a mají negativní vliv na cash flow. Zdražování cen a pracovní síly přispívá k tlaku na firmy a potřebu hledat zdroje financování. Pozitivní výsledky analýzy Bibby Financial Services mohou být výrazně ovlivněny častou urgencí dlužníků našich klientů, kteří využívají factoring jako efektivní zdroj financování podniku. Proto je v hodnotách pravděpodobné zkreslení na rozdíl od firem, které proplacení faktur nevyužívají.


Bibby Financial Services, a.s.

Bibby Financial Services je největší nezávislá factoringová společnost poskytující provozní financování. Působí v 10 zemích Evropy a Asie, má více než 1 200 zaměstnanců a její týmy podporují více než 12 000 firem po celém světě. BFS financuje nového klienta každých 53 minut.

Kontakt pro média:

Jakub Šenberger
Marketing Executive, Bibby Financial Services, a.s.
tel.: +420 736 169 839
e-mail: 
jakub.senberger@bibbyfinancialservices.cz
www.bibbyfinancialservices.cz

21 září 2021


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo