Víte, že 71 % podnikatelů pociťuje akutní nedostatek pracovní síly?

K nejpalčivějším problémům českých SME patří nedostatek kvalifikovaných pracovníků. To uvedlo 71 % respondentů průzkumu společnosti Bibby Financial Services. Polovina respondentů (53 %) uvedlo, že má také obavy o výkon světové ekonomiky.

Odvrácenou stranou ekonomického růstu je akutní nedostatek pracovní síly. Na tom se shodují téměř tři čtvrtiny respondentů (71 %). Především pak pro malé a středně velké firmy v sousedství zavedených průmyslových zón je téměř nemožné získat kvalifikované pracovníky. Lednová míra nezaměstnanosti v Česku dosahovala pouhých 3,9 %. Dle Úřadu práce ČR bylo 289 000 uchazečů o práci. Nezaměstnanost stále klesá - loni v lednu činila 5,3 procenta.

Situace ve světe s otazníkem

Ačkoliv jsou čeští podnikatelé pozitivně naladění z výkonu české ekonomiky, více než polovina (53 %) respondentů má obavy o výkon té globální. Pro téměř čtvrtinu (23 %) z nich patří k největším hrozbám pro globální ekonomický růst konflikty, války, terorismus a přírodní katastrofy. Každý desátý respondent pak označuje jako hlavní zdroj obav politickou situaci v USA.

 

13 února 2018


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo