Bibby Financial Services podpořilo diskusi "Lídrů českého exportu 2016"

Na 400 hostů z řad představitelů vlády, lídrů klíčových exportních společností a zástupců předních svazů, komor a asociací se 18. října zúčastnilo diskuzního Setkání lídrů českého exportu, které se uskutečnilo ve výjimečných prostorách Rudolfovy galerie na Pražském Hradě.

Diskuzní setkání otevřel Jiří Vacek z CEEC Research, který prezentoval výsledky průzkumu mezi 100 řediteli strojírenských společností. Nejčastěji byl zástupci firem zmiňován nedostatek kvalifikovaných pracovníků, což potvrzují také naši klienti z řad strojírenských společností. Jako nejúčinnější řešení vidí zaškolení si pracovníků z jiných oborů, neboť mladí lidé se do „práce rukama“ příliš nehrnou.
Příležitosti a hrozby českého exportu jsou téma, které je důležité i pro naše klienty. V posledních letech jsme u nich zaznamenali růst exportu zejména do sousedních zemí, tedy na Slovensko, do Polska a Německa. Pavel Bělobrádek, místopředseda Vlády České republiky, nicméně upozornil i na potřebu hledání nových trhů jako Irák, Írán, Pákistán či USA. Rovněž zmínil potřebu inovací ve vzdělávání.

V druhém panelu vystoupil spolu s viceguvernérem České národní banky také Steve Box, CEO International Bibby Financial Services. Steve hostům nabídl netradiční pohled na export z globální perspektivy prostřednictvím poboček Bibby po celém světě. Nevyhnul se ani dotazům směřujícím na možné dopady Brexitu na české vývozce. Jak Steve uvedl, nemají se tuzemští exportéři dopadů Brexitu obávat.

"Setkání lídrů českého exportu bylo pro nás příležitostí, jak podpořit české vývozce při hledání nových exportních příležitostí", hodnotí Michal Gabriel, ředitel Bibby Financial Services v ČR a SR.
„Hosté rovněž ocenili diskusi o očekávaných dopadech měnové politiky na jejich podnikání v příštím roce“, uzavírá Michal Gabriel.

31 října 2016