Global Business Monitor 2019

Podle nejnovější mezinárodní studie mají malé a střední firmy největší obavy ze vzrůstajících nákladů spojených s důsledky globální nejistoty

Rostoucí náklady, vládní regulace a cashflow jsou tři hlavní překážky, kterým aktuálně čelí malé podniky. Jeden ze tří (32 %) malých a středních podniků bojuje s cashflow a méně než polovina očekává v roce 2020 růst.

Londýn, 8. října 2019 - Podle nejnovější studie Global Business Monitor vypracované mezinárodní finanční skupinou BIBBY Financial Services (BFS) a světovým lídrem v oblasti pojištění obchodních úvěrů Euler Hermes jsou pro malé podniky celosvětově největší hrozbou rostoucí náklady.

Zjištění výzkumu, která vycházejí z výsledků dotazování více než 2 300 malých a středních podniků z 13 zemí v Asii, Evropě a Severní Americe, ukazují, že dvě pětiny podniků (42 %) se domnívají, že rostoucí náklady a režie společnosti jsou jejich největší výzvou. Vládní regulace (36 %) a udržitelné cashflow (32 %) byly také v roce 2019 mezi třemi nejčastěji citovanými tématy.

I přes obavy z dopadů globální nejistoty téměř polovina firem věří, že se jejich ekonomický růst v příštích 12 měsících zvýší, a třetina se domnívá, že si zachová stávající úroveň.

David Postings, Global Chief Executive společnosti BIBBY Financial Services, říká:

„Je jasné, že si malé a střední podniky na celém světě zvykají na globální nejistotu a mnoho z nich bere věci do svých rukou, investuje do vzdělávání zaměstnanců a rozvoje firmy. Dopady globálně-politických událostí jako je americká a čínská obchodní válka či Brexit, však již výrazně ovlivňují náklady. Tato inflace nákladů je nakažlivá kvůli vzájemně propojeným dodavatelským řetězcům, v nichž malé podniky působí. Menší podniky budou muset tyto náklady přenést na zákazníky, ale v krátkodobém horizontu má tato situace nesmírně škodlivý dopad na úroveň cashflow.”

Michal Gabriel, Managing Director společnosti BIBBY Financial Services pro Českou a Slovenskou republiku k tomu doplňuje:

„Výkon české a slovenské ekonomiky je již tradičně závislý na stavu největších evropských trhů. Jejich aktuální situace a výhledy hodně napoví, jak se bude v nejbližším období dařit i našim firmám. A právě Global Business Monitor přináší velmi hodnotné informace z pohledu malých a středních podniků z největších světových ekonomik v přímém porovnání s českými a slovenskými firmami. Jedno z nejoptimističtějších zjištění je pro mě to, že 90 % firem v ČR plánuje v roce 2019 investovat do svého podnikání. Vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti a nedostatku pracovních sil pak společnosti plánují investovat především do vzdělávání a profesního rozvoje svých stávajících zaměstnanců.”

Ludovic Subran, Global Chief Economist, Euler Hermes, dodává:

„Vzhledem k tomu, že se rizika recese zvyšují a očekává se, že celosvětové HDP poroste nejpomalejším tempem od roku 2009 do 2020 (+2,4 %), je o to důležitější, aby malé a střední podniky disponovaly účinnými platebními metodami, aby se vyhnuly úpadku. Očekává se, že globální platební neschopnost vzroste v roce 2020 již čtvrtý rok po sobě o 8 % a jeden ze čtyř bankrotů pro malé a střední podniky pochází z neschopnosti platit závazky.“

 

The Global Business Monitor report je k dispozici ke stažení zde.

10 října 2019


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo