Víte, že 57 % českých podnikatelů rostly v uplynulých 12 měsících prodeje?

Praha, 17. ledna 2018 – Více než 70 % českých podnikatelů je toho názoru, že se české ekonomice daří. To dokládá i fakt, že 57 % respondentů průzkumu společnosti Bibby Financial Services přiznalo nárůst prodejů za uplynulých 12 měsíců. Dalších 32 % zástupců českých malých a středně velkých firem se domnívá, že prodeje zůstaly na stejné úrovni.

Odvrácenou stranou ekonomického růstu je akutní nedostatek pracovní síly. Na tom se shodují téměř tři čtvrtiny respondentů (71 %). Především pak pro malé a středně velké firmy v sousedství zavedených průmyslových zón je téměř nemožné získat kvalifikované pracovníky.

Téměř čtvrtině firmám bylo zamítnuto externí financování

Až 23 % respondentů přiznalo, že jejich žádost o externí financování byla zamítnuta. To je ve srovnání s evropským průměrem (12 %) relativně nelichotivá bilance. Zamítnutí přisuzuje třetina respondentů (37 %) nízkému ratingu. Prozkoumat možnosti externího financování v příštím roce se chystá podle analýzy 18 % podniků.

17 ledna 2018