Po Brexitu přijdou regulace

Očekávám, že v důsledku BREXITu budou nastolena opatření jako restrikce na vzájemný obchod nebo mohou být uvaleny daně. Dotkne se to i finančních institucí, říká Petr Pištěk, obchodní ředitel společnosti Bibby Financial Services, a.s. pro Česko a Slovensko.

Jako britská společnost zcela jistě analyzujete dopady BREXITu. Jak dle vašeho názoru BREXIT ovlivní britský export a import?
Výsledky BREXItu mají bezprostřední dopad na měnu a slábnoucí libru. Jako vždy je slábnoucí měna pro někoho šancí a pro jiného hrozbou. Když britští kolegové hovoří se svými klienty, tak jim klienti říkají, že slabá libra znamená menší potřebu pro nákup stejného množství zboží a služeb v zahraničí. Proto očekávají větší konkurenceschopnost domácích výrobku a zvýšení objednávek. Naproti tomu exportéři se snaží vyprodat zboží co nejrychleji kvůli hrozbě dalšího slábnutí libry. Dle britských kolegů z oddělení Trade and International budou ze situace profitovat firmy, které budou schopné flexibilně měnit orientaci z domácích prodejů na export, jak bude trh nadále fluktuovat.

Jak BREXIT ovlivní fungování britských společností v zemích EU? 
Nyní jsme žili v luxusu obchodování na velkém trhu s volným pohybem zboží a služeb, což se BREXITem rozhodně změní. Očekávám, že budou nastolena opatření jako restrikce na vzájemný obchod nebo třeba uvaleny daně. Tato opatření pak budou snižovat konkurenceschopnost exportovaného britského zboží a služeb v zemích EU. Negativní dopad očekávám například i v sektoru finančních služeb, poskytovaných britskými finančními institucemi, kdy dnes lze finanční služby jednoduše poskytovat na základě jednotné licence. Do budoucna toto nebude možné a bude to nutné regulatorně vyřešit.
Stejně budou postiženy i další sektory, ve kterých podnikání v EU bylo jednotně regulováno unijními pravidly. Výhodu dnes mají sektory, které adoptovaly globální pravidla, a proto na ně BREXIT nebude mít prakticky žádný dopad. Příkladem je třeba námořní doprava.

Jaká doporučení máte pro začínající vývozce jako specialisté na financování exportu?
Bibby Financial je mezinárodní factoringová společnost poskytující provozní financování se sídlem ve Velké Británii a působící ve 14 zemích na 4 kontinentech. Zjednodušeně můžeme začínajícím exportérům doporučit 4 následující kroky: Zjistěte si co nejvíce informací o destinaci, kam chcete exportovat. Vezměte v potaz všechny dovozní bariéry, kulturní rozdíly a specifika. Dále si odsouhlaste dopředu podmínky INCOTERMS, abyste věděli, jaké přepravní a pojišťovací náklady vás čekají, a správně je zahrnuli do koncové ceny zboží či služby. Za další zvyšte svou konkurenceschopnost i tím, že budete fakturovat v místní měně nebo měně v dané ekonomice běžně používané. A v neposlední řadě je třeba mít pro expanzi na zahraniční trhy dostatečné cash-flow, nejen pro neočekávané komplikace, ale i na pokrytí rozdílů v obvyklých splatnostech faktur.

Jak exportní factoring funguje?
Velmi jednoduše – po dodání zboží nebo služby svému zákazníkovi nám zašle exportér kopii faktury. Na účet exportéra zašleme během 24 hodin zálohu až do výše 90 procent její hodnoty. Jakmile nám zahraniční odběratel fakturu uhradí, posíláme doplatek na účet exportéra. Samozřejmě v případě exportu doporučujeme a zajišťujeme i ochranu proti platební neschopnosti či nevůli zahraničního odběratele ve formě bezregresního factoringu.

Na co dalšího si dát v zahraničním obchodě pozor?
Například v Anglii je často zvykem požadovat takzvané testovací platební podmínky při zahájení spolupráce. A mnoho exportérů z Číny požaduje předplatbu ve výši okolo třiceti procent při vystavení objednávky a plnou úhradu před naloděním zboží. Rádi klientům objasníme specifika jednotlivých destinací.

Článek vyšel v magazínu MontyRich červenec-srpen 2016.

26 července 2016


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo