Po volbách nestojí brexitu nic v cestě, české firmy si přesto můžou oddechnout

O rozvodu je rozhodnuto, za jakých podmínek proběhne však stále visí ve hvězdách. Touto větou by se dal jednoduše shrnout výsledek předčasných voleb ve Velké Británii, v jejichž rámci s jasnou převahou zvítězili konzervativci s Borisem Johnsonem v čele. Britskému premiérovi tak už nestojí nic v cestě k tomu, aby prosadil svůj předvolební slib – tedy vyvést zemi z Evropské unie. I v příštím roce však bude odchod země z unie jedním z klíčových témat pro české firmy. Ty si však už nyní mohou alespoň částečně oddechnout, neboť hrozba tvrdého brexitu bez dohody je zažehnána.

Je velmi pravděpodobné, že Británie vystoupí z EU již 31. ledna. Od února příštího roku však k žádnému zásadnímu zemětřesení nedojde. Nastane totiž přechodné období, v jehož rámci bude minimálně do konce roku 2020 vše fungovat v zajetých kolejích. Země si tak prozatím, s výjimkou možnosti hlasovat o evropských zákonech, zachová všechna práva a povinnosti spojené s členstvím v unii. 

Klíčová jednání na obzoru
Klíčovou otázkou pro budoucí vyjednávání v rámci přechodného období je pochopitelně obchod s členy EU, na kterém jsou britští exportéři výrazně závislí. Vždyť téměř polovina tamního vývozu proudí právě do některé z členských zemí unie. Johnson se prozatím k otázce obchodu tváří nejednoznačně, jednání to pravděpodobně budou dlouhá a složitá. Není tak ani zdaleka jisté, že do konce příštího roku bude o finální podobě brexitu jasno. Ačkoliv to prozatím Johnson vylučuje, může být přechodné období prodlouženo až o dva roky.

Lze však očekávat, že britský premiér nakonec podlehne tlaku domácích firem a s unií se dohodne na vzájemném obchodu s nulovými cly a kvótami. Ústupkem za to však bude muset být respektování evropské regulace například v oblasti ochrany spotřebitelů nebo státních subvencí. To by ostatně byl ideální scénář rozuzlení celé zapeklité hádanky jménem brexit. 

Naopak případná nedohoda s Británií v oblasti vzájemného obchodu by evropskou ekonomiku znatelně negativně zasáhla. Například v případě obchodu s automobily, který je pro české exportéry naprosto zásadní, by byla pravděpodobně uvalena 10% celní sazba, to by prodeje z unie dovážených aut v Británii výrazně poznamenalo.

Dobrá zpráva pro Evropu i české firmy
Rozhodně však není na místě malovat čerta na zeď. Právě naopak, pro evropskou ekonomiku je výsledek voleb jednoznačně pozitivní zprávou. Tomu odpovídala i reakce akciových trhů, které v návaznosti na jasné vítězství konzervativců posilovaly. Dařilo se i britské libře, ta se vůči euru vyšplhala na nejsilnější úrovně od roku 2016. Libře se v posledních měsících dařilo i vůči české koruně, zatímco ještě v srpnu se obchodovala na úrovni 27,7 GBP/CZK, za poslední čtyři měsíce posílila o téměř 3 koruny na hladinu 30,5 GBP/CZK. Finanční trhy tak vzaly Británii evidentně na milost a začínají věřit ve zdárné východisko z brexitové šlamastyky. 

Výsledek voleb je pozitivním impulsem i pro české firmy. Británie se totiž podílí na tuzemském exportu bezmála z 5 % a je zároveň pátým nejdůležitějším odbytištěm domácí produkce. Jedná se pochopitelně v největší míře o automobily a nejrůznější komponenty. Skutečná závislost tuzemské ekonomiky na Británii však je zřejmě ještě větší kvůli tomu, že nezanedbatelná část produkce českých exportérů míří do Velké Británie přes Německo. Jedná se často o dodávky nejrůznějších komponentů, které se u našeho západoevropského souseda kompletují do finálních výrobků. Vždyť například Volkswagen je v Británii hned po Fordu druhou nejprodávanější značkou automobilů. Současný výsledek voleb tak pravděpodobně znamená záchranu hned několika desítek tisíc pracovních míst v ČR. 

Brexit bude rezonovat i nadále
Ani po 31. lednu, kdy Británie velmi pravděpodobně vystoupí z EU, nás téma brexitu neopustí. Převládne však úleva nad tím, že alespoň o něčem bude po více než tříletém trápení rozhodnuto. Nejistota ohledně brexitu byla totiž v poslední době jednou z největších překážek pro velkou část tuzemských exportně zaměřených firem. Navíc roste pravděpodobnost, že vystoupení Británie z unie může ve finále proběhnout bez výrazně negativních dopadů na evropskou ekonomiku. To přináší alespoň částečnou úlevu od problémů, kterých má starý kontinent v kontextu obchodní války, zpomalující Číny či vysokého zadlužení jižního křídla už tak více než dost. 

 

16 prosince 2019


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo