Factoring je v Polsku na vzestupu

"Realizovat obchod v Polsku je dle našich polských kolegů velmi podobné jako kdekoliv jinde v Evropě. Nicméně i polský trh skýtá překážky, se kterými by exportér měl počítat, a to v podobě zvýšené byrokracie, nedostatku transparentnosti v daňových otázkách, vyšší daňové zátěže a pomalého soudního řízení,“ míní Petr Pištěk, obchodní ředitel Bibby Financial Services, která pomáhá českým exportérům při pronikání na zahraniční trhy.

Na co si má dát pozor exportér při obchodování s polskými firmami? Máte pro ně nějaké tipy?
Při obchodování s firmami z Polska hraje pozitivní roli jeho geografická blízkost a možnost si zjistit všechny potřebné informace přímo na místě a s nízkými náklady. Polský trh skýtá jistě pro exportéry potenciál, protože je větší než český trh. Avšak i konkurence v jednotlivých sektorech je mnohem větší. Dále existují kulturní rozdíly a obchodní specifika, která je nutná brát v úvahu při sjednávání a realizaci dodávky zboží a služeb. Je třeba si dopředu odsouhlasit podmínky INCOTERMS, aby tuzemský exportér věděl, jaké přepravní a pojišťovací náklady ho v Polsku čekají, a správně je zahrnul do koncové ceny zboží či služby. Ať už bude bude exportér fakturovat v polském zlotém nebo euru, měl by myslet na kurzové zajištění.

Jaké sektory ekonomiky v Polsku se aktuálně nejvíce rozvíjí?
Aktuálně nejdynamičtěji rostou sektory automobilový průmysl, letectví, IT, obnovitelné energie a biotechnologie.

Jaká je splatnost pohledávek v Polsku ve srovnání s Českem?
Na základě interních analýz od našich kolegů z Bibby Polsko je průměrná splatnost pohledávek klientů v Bibby v Polsku podobná jako průměrná splatnost klientů Bibby v ČR. V Polsku je to jen o 2 dny navíc, tedy cca 50 dnů. Pro zajímavost například v Itálii a Španělsku je průměrná splatnost pohledávek víc než 65 dnů.

V čem může Bibby Financial Services pomoci exportérům do Polska?
Poskytujeme jim financování prostřednictvím exportního factoringu. Za pomoci kolegů v Bibby Polsku také můžeme prověřit a poskytnout informace tuzemským exportérům o solventnosti jejich polských obchodních partnerů. A pokud se tuzemská firma rozhodne zřídit v Polsku svou pobočku, Bibby v Polsku ji pak může přímo poskytnout provozní financování, protože se zaměřuje i na financování startupů.

Jak je na tom factoring v Polsku v porovnání s Českou republikou?
Polská Asociace factoringových společností sdružuje 21 bankovních a nebankovních subjektů (v České republice Asociace factoringových společností čítá 6 subjektů včetně
naší společnosti). Ze zveřejněných dat Asociace v Polsku za první půlrok letošního roku vyplývá, že meziročně narostl počet klientů o 8 %, počet profinancovaných faktur se zvýšil o 11 % a celkový obrat se zvýšil o 21 % (činil 73,5 mld. zlotých). Pokud porovnám využití factoringu jako provozního financování v Polsku a České republice, lze říci, že zejména v segmentu středních a malých firem není stále ještě běžně používanou formou provozního financování ani na jednom z trhů. Nicméně počet firem s provozním financováním pomocí factoringu roste v posledních letech na obou trzích a čím dál více firem ho využívá pro financování svého růstu.

23 září 2016


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo