Jak ovlivní odchod Spojeného království z celní unie EU malé a střední podniky?

Britský parlament nedávno schválil návrh zákona, který umožní Británii uplatnit článek 50 k vystoupení z EU. David Davis, tajemník pověřený jednáním o tzv. Brexitu, v březnu oznámil, že Brexit znamená opustit evropskou celní unii a tuto informaci potvrdil i kancléř Philip Hammond. Ale co je celní unie? A co to znamená pro britské malé a střední podniky?

Co je celní unie?

Evropská celní unie má tři hlavní role: umožňuje volný obchod mezi státy unie, zajišťuje, aby všechny  evropské státy účtovaly stejná dovozní cla do zemí mimo EU a dalším úkolem je zajistit, aby země EU neukládala cla na zboží, které se pohybuje mezi zeměmi EU.  

Celní unie propaguje podobný cíl jako je jednotný trh, ale tyto pojmy by se neměly zaměňovat.  Jednotný trh poskytuje volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a lidí. Ale v praxi je možné být mimo celní unii a stále mít přístup k jednotnému trhu jako má například Norsko. Na druhou stranu je taky možné být součástí celní unie a být mimo jednotný trh jako je třeba Turecko, Andorra nebo San Marino.

Co to znamená pro malé a střední podniky?

Pokud Spojené království opustí celní unii, jak předpokládají Davis s Hammondem, největším dopadem bude zvýšení sazeb. Představitelé EU dali jasně najevo, že to pro Spojené království nebude jednoduché. Cena podnikání se bude zvyšovat a je pravděpodobné, že takové náklady přejdou i na malé a střední podniky a jejich zákazníky.

I když je možné využít bezcelní přístup, aniž by stát byl součástí celní unie, Spojené království bude muset akceptovat volný pohyb a přispívat do rozpočtu EU. V takovém případě Spojené království nakonec ztratí všechen demokratický vliv v EU, za předpokladu realizace Brexitu, ale stále bude potřeba hradit rozsáhlé roční příspěvky. Nicméně Theresa May tuto možnost vyloučila, alespoň prozatím.

Jaké jsou důsledky odchodu z celní unie?

Pokud Spojené království nebude schopné si vyjednat příznivější  dohodu, bude muset obchodovat v rámci standartních pravidel a cel, které se řídí pravidly Světové obchodní organizace. Podle deníku The Independent  by tohle mohlo stát britské exportéry až 4,5 miliard ročně.

Je tady ale i opačný argument. Státní tajemník pro mezinárodní obchod Liam Fox argumentuje tím, že Spojené království  vytěží z odchodu z celní unie, protože země bude moci vyjednávat své vlastní dohody se zeměmi mimo EU. To by mohlo na druhé straně vynahradit ztrátu obchodů s EU nebo dokonce britské obchody vylepšit.  

Ať tak či onak, celní unie je důležitou součástí procesu vyjednávání o Brexitu a částí, kterou bude mnoho malých a středních podniků pečlivě pozorovat po celé zemi. 

 

10 dubna 2017


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo