Jak to vidí podnikatelé ve světě

Mezinárodní průzkum společnosti Bibby Financial Services dává každoročně příležitost nahlédnout do dění na zahraničních trzích. Global Business Monitor přináší odpovědi více než 1600 respondentů z řad malých a středních podnikatelů napříč 11 zeměmi světa. Podívejme se společně na „highlighty“ jednotlivých zemí.

Kanada věří v růst prodejů 
Zástupci kanadských malých a středních podniků jsou přesvědčení, že před sebou mají období rostoucích prodejů. Takový pohled zastává více než 70 % kanadských podnikatelů. 

Němci fandí sami sobě
Přes 81 % respondentů se shoduje, že německá ekonomika funguje velmi dobře. To dokazuje i fakt, že jen pouhých 5% podnikatelů uvažuje o externím financování investic v příštím roce. 

Poláci věří investicím do strojů a technologiím
Investice do strojů a zařízení považuje 41 % polských podnikatelů za klíčové pro další růst. Více než třetina zástupců SME vidí skvělou příležitost dalšího byznysu v akvizici existujících firem. 

V Singapuru jede import a export
Malé a střední podniky v Singapuru dováží a vyváží více než podniky jiných zemí. A tak to nejspíš zůstane i v příštím roce. Pravděpodobnost, že budou firmy dovážet, odpovědělo 62 % respondentů a vyvážet 61 %. To je skoro 3x více, než podnikatelé v USA.

Británie si vede dobře, ale panují obavy. Na platbu čekají nejdéle
Téměř 43 % podnikatelů má za to, že si ekonomika vede dobře. Obavy však panují z budoucnosti. Jeden z pěti respondentů očekává, že bude v příštích 12 měsících situace horší.
Na peníze a proplacení faktur čekají britští podnikatelé vůbec nejdéle ze všech dotazovaných. Průměrná „čekací lhůta“ je 37,5 dne. Například v Německu je to 26 dní a mimo evropské země dokonce jen 23,5 dne. 

V Americe čekají růst. Faktury proplácí rychle
Téměř 40 % respondentů očekává, že americká ekonomika poroste i v následujících 12 měsících. Přes 36 % podnikatelů pak zastává názor, že ekonomická situace bude stejná.
V proplácení faktur jsou američtí podnikatelé jedni z nejdisciplinovanějších. Průměrná doba splatnosti je 24 dní. Což je téměř o polovinu kratší doba než ve Francii, kde dosahuje 45 dní. 

Francie v obavách o světovou ekonomiku
Přes 70 % francouzských malých a středních podnikatelů má obavy o výhled globální ekonomiky. Za největší obavy označilo 38 % respondentů války a terorismus, 17 % firem pak jako hrozbu vnímá americkou politickou scénu. 

Čína očekává pokles prodejů
Čínští podnikatelé jsou jako jediní ze všech dotazovaných pesimističtí ohledně vývoje prodejů v následujících 12 měsících. Celý 45 % má za to, že prodeje v příštím roce klesnou. Třetina pak věří, že zůstanou na stejné úrovni jako letos. Přesto plánují investovat do marketingu (35 %), do vývoje nových produktů (31 %) a náboru nových zaměstnanců (27 %). 

Irové považují Brexit za ohrožení ekonomického růstu
Téměř 70 % irských podnikatelů označilo Brexit za hrozbu pro globální ekonomiku. Na druhém místě žebříčku „hrozeb“ se umístila politická situace v Americe (55 %), třetí největší hrozbou jsou války, konflikty a terorismus (21 %). 

V Holandsku investují do vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů
Za nejčastější investiční plány v následujících 12 měsících považují holandští podnikatelé vzdělávání a rozvoj lidských vztahů (59 %). Na druhém místě se umístily investice do IT a digitálních technologií (56 %). V těsném závěsu jsou pak investice do marketingu a prodeje (53 %). 

A kam chcete exportovat vy? Poradíme Vám, jak se dostat na zahraniční trhy a na které obchodní partnery si dát pozor.

11 října 2017


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo