Nálada českých podnikatelů potvrzuje, že se české ekonomice daří

Praha, 2. října 2017 – Více než 70 % českých SME je toho názoru, že se české ekonomice daří. To dokládá i fakt, že 57 % respondentů přiznalo nárůst prodejů za uplynulých 12 měsíců. Dalších 32 % zástupců českých malých a středně velkých firem se domnívá, že prodeje zůstaly na stejné úrovni. K nejpalčivějším problémům patří nedostatek kvalifikovaných pracovníků (uvedlo 71 % respondentů) a obavy o výkon světové ekonomiky. To uvedlo 53 % zástupců českých SME. Přesto jsou však čeští podnikatelé pro následujících 12 měsíců optimisté, vyplývá ze závěrů tržní analýzy Global Business Monitor 2017, kterou pravidelně vydává největší nezávislá factoringová společnost Bibby Financial Services.

Daří se, ale vládní regulace a legislativa vyvolává obavy

„Daří se, prodeje rostou nebo jsou minimálně na stejné úrovni jako v uplynulém roce, tak by se dalo charakterizovat počínání a nálada českých podnikatelů,“ vysvětluje Michal Gabriel, generální ředitel společnosti Bibby Financial Services a dodává: „Obdobně pozitivní průběh v následujících 12 měsících navíc předpokládá celých 60 % respondentů. Více než pětina (22 %) podnikatelů dokonce očekává zlepšení a jen 13 % má za to, že se podmínky zhorší. Více než polovina respondentů (53 %) však uvádí, že vládní regulace a legislativa vyvolává obavy.“

Nejsou lidi, míra nezaměstnanosti láme rekordy

Odvrácenou stranou ekonomického růstu je akutní nedostatek pracovní síly. Na tom se shodují téměř tři čtvrtiny respondentů (71 %). Především pak pro malé a středně velké firmy v sousedství zavedených průmyslových zón je téměř nemožné získat kvalifikované pracovníky. Srpnová míra nezaměstnanosti byla v Česku nejnižší za posledních 19 let a dosahovala pouhých 4 %. Dle Úřadu práce ČR bylo 296 826 uchazečů o práci, což je nejnižší výsledek od června 1998.

Průměrná nedobytná pohledávka 159 000 Kč

V průběhu uplynulých 12 měsíců vykazovalo přes 40 % respondentů také nedobytné pohledávky. „Průměrná částka odepsaná z důvodu nezaplacení nebo platební neschopnosti zákazníka dosahovala 159 tisíc korun. Na druhé straně většina (70 %) malých a středně velkých firem v České republice obdrží platbu do 29 dní, což je průměrná čekací doba v českém prostředí,“ upozorňuje Michal Gabriel.

Téměř čtvrtině firmám bylo zamítnuto externí financování

Až 23 % respondentů přiznalo, že jejich žádost o externí financování byla zamítnuta. To je ve srovnání s evropským průměrem (12 %) relativně nelichotivá bilance. Zamítnutí přisuzuje třetina respondentů (37 %) nízkému ratingu. Prozkoumat možnosti externího financování v příštím roce se chystá podle analýzy 18 % podniků.

Situace ve světe s otazníkem

Ačkoliv jsou čeští podnikatelé pozitivně naladění z výkonu české ekonomiky, více než polovina (53 %) respondentů má obavy o výkon té globální. „Pro téměř čtvrtinu (23 %) z nich patří k největším hrozbám pro globální ekonomický růst v roce 2017 konflikty, války, terorismus a přírodní katastrofy. Každý desátý respondent pak označuje jako hlavní zdroj obav politickou situaci v USA,“ uzavírá generální ředitel Bibby Financial Services.

Průzkum je ke stažení zde.

 

2 října 2017


Zavolejte nám

Zavolejte nám ještě dnes 800 111 008

nebo